Veelgestelde vragen

Inleiding

"Hoe doe je dat ook alweer…"

Niet zelden komen op Excel forums dezelfde vragen terug. Hier zijn er een paar, mét bijhorend antwoord.

Enkele vragen

 1. De allerbeste tip die ik kan geven: druk F1! Heel vaak vind je daar het antwoord. In het Engels is er een uitdrukking voor domme vragen waarop het antwoord heel duidelijk in de helpfiles staat: RTFM (Read the fucking manual…)
 2. "Een formule geeft mij niet het gewenste resultaat. Ik zie enkel de formule staan." Antwoord 1: klik met de rechtermuisknop op de bewuste cel en kies Celeigenschappen. Verander bij Getal de opmaak van Tekst naar de gepaste opmaak. Geef de formule opnieuw in.
 3. "Een formule geeft mij niet het gewenste resultaat. Ik zie enkel de formule staan." Antwoord 2: ga naar Extra > Opties > Berekenen. Kies daar voor Automatisch en niet Handmatig.
 4. "Een formule geeft mij niet het gewenste resultaat. Ik zie enkel de formule staan." Antwoord 3: ga naar Extra > Opties > Weergave. Zet het vinkje bij Formules uit.
 5. "Een formule geeft mij niet het gewenste resultaat. Ik zie enkel de formule staan." Antwoord 4: wat ook kan werken is de desbetreffende cel/kolom selecteren, gaan naar Gegevens > Tekst naar kolommen, Volgende, Volgende, Voltooien.
 6. "Hoe verwijder ik automatisch de dubbele rijen in een bereik?" Antwoord: Selecteer je rijen en ga naar Data > Filter > Uitgebreid filter…
 7. "Hoe kan ik snel cellen selecteren die kriskras op het tabblad verspreid liggen?" Antwoord: Selecteer de cellen met Ctrl ingedrukt. Zo kan je bv. opmaak ineens toepassen op al die cellen.
 8. "Hoe kan ik snel een getal typen in cellen die kriskras op het tabblad verspreid liggen?" Antwoord: Selecteer de cellen zoals hierboven uitgelegd staat, en typ het getal. Druk vervolgens Ctrl + Enter.
 9. "Hoe krijg ik een keuzelijst met verschillende mogelijkheden in een cel?" Ga naar Data > Valideren… en bij Instellingen kies je voor Lijst. Daar geef je de mogelijkheden in (gescheiden door een komma), of geef je de naam van een benoemd bereik op. In dat bereik zet je dan 1 keuzemogelijkheid per cel.
 10. "Als ik een VERT.ZOEKEN functie gebruik krijg ik vaak de foutmelding #N/B? Wat is er aan de hand?" De kans is groot dat de zoekwaarde niet gevonden werd. Om dat te ondervangen kan je testen op het voorkomen van de zoekwaarde: =ALS(AANTAL.ALS(zoekbereik;zoekwaarde)=0;"";VERT.ZOEKEN(zoals voorheen)). Met "" krijg je een cel zonder een waarde in. Een ISFOUT functie wordt in deze context ook vaak gebruikt.
 11. "Als ik met de pijltjestoetsen een andere cellen wil selecteren, lukt dat niet want altijd dezelfde cel blijft geselecteerd?" De kans is groot dat Scroll Lock ingeschakeld is. Je zet die uit via je toetsenbord.

Homepage

Rubriek onderdelen

Over Wim

Wim Gielis is Business Intelligence consultant en Excel expert

Andere links